top of page

 Bilderna här är tagna från slutet av augusti till oktober 2023.

Alla tidigare bilder är borttagna.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dubbelklicka på första fotot för att se galleriet.

Visenter
Vildsvin
Mufflon

Eriksberg är en av mina absoluta favoritplatser, ett litet paradis beläget strax öster om Karlshamn i Blekinge. Under många år har Eriksberg varit en oas där jag kopplar av och finner ro. Det är balsam för både själ och kropp att sakta köra safarislingan, med bilrutorna öppna, för att höra fåglarnas sång och känna alla naturens dofter och, förstås, för att kunna fotografera. Och det finns otroligt mycket att rikta kameran mot.
Här möter man visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, mufflonfår och vildsvin.

Djuren lever fritt och vilt på ett område som omfattar ca 925 hektar.

Davidshjortarna kom till Eriksberg på hösten 2014 och vistades i karantänshägn till juni 2016, då de släpptes ut i det stora området.  Dessa hjortar är en mycket intressant och spännande art, inte minst historiskt sett. Jag har följt dem sedan de kom 2014 och att djuren trivs är alla kalvar, som har fötts på Eriksberg, ett bevis på.

    Storleksmässigt är davidshjorten ungefär som kronvilt. Den har dock en annan kroppsform, inte lika elegant som kronviltets. Davidshjortens hals är kortare och huvudet mer långsmalt. Hornen är spretiga, inte helt olikt en trädgren, och likt såväl kron- som dovvilt, fäller davidshjorten sina horn.

   Brunsttiden infaller i juni och en bit in i juli men kan hålla på in i augusti och hindarna kalvar från slutet av april till mitten av maj. Kalvarna håller ihop i en egen flock och övervakas av ”barnsköterskor”, dvs en eller två hindar.

Dovvilt

Färgen är oftast brun med ljusa/vita fläckar och vit mage men på vintern mörknar pälsen och blir gråbrun. Det finns även en vit och en svart variant.

Hjorten är cirka 80 – 100 cm i mankhöjd och kan väga upp till 100 kg. Hindarna är mindre och likt andra hjortdjur har de inte horn.

Dovviltet inplanterades i Sverige under 1500- talet för att kungliga och andra prominenta personer ur överklassen skulle kunna jaga dem på slottens ägor.

   De blir könsmogna vid ett och ett halvt års ålder och deras brunsttid börjar i oktober och håller på en bit in i november. Precis som kronviltet samlar hjorten sina hindar i ett harem och vaktar dem noga mot andra hjortar. Dräktigheten är 230 dygn och kalvarna föds i juni – juli och de går då i flockar tillsammans med hindar och andra kalvar. Hjortarna (handjuren) går i egna flockar – så kallade herrklubbar.

Davidshjort
Dovvilt

Kronvilt

Kronviltet har funnits länge i Sverige, omkring 10.000 år, så det räknas till inhemsk art.

De äldre hjortarna har stora fina horn som är specifika för varje individ, precis som våra fingeravtryck. Man kan alltså känna igen en specifik hjort på hornen.

Hjortarna kan väga upp till 200 kr och är 130 – 160 cm höga vid manken. Hindarna är betydligt mindre och lättare.

I september infaller brunsttiden och då är det magiskt att höra hjortarnas brölande. Hjorten samlar sina hindar i harem och vaktar dem mot konkurrenter och ser även till att hindarna inte ger sig iväg. Det händer dock att någon hind ”rymmer” till en annan hjorts harem.

Kalvarna föds i maj och går då tillsammans med sin mamma, andra kalvar och deras mammor.

Hindar, kalvar och ungdjur bildar flockar och de äldre hjortarna går tillsammans i egna grupper, så kallade herrklubbar.

Kronvilt
Fåglar

Ett mycket rikt fågelliv råder inom området. De olika gåsarterna kan man helt enkelt inte missa – de både syns och hörs. Men det finns en mängd fågelarter - från de mäktiga havsörnarna till de små gråsparvarna samt en del olika andarter.

Natur

Eriksbergs natur är väldigt vacker med sin rika variation av skilda naturtyper och det finns ”hur mycket njutning som helst” för ögat, vare sig man fotograferar eller inte.  

Vilda smådjur

De stora djuren är vanligtvis lätta att få syn på men det också finns en hel del mindre djur, ekorrar, harar, ödlor, grodor och paddor samt olika insekter, bl. a. ekoxe.

Eriksberg har en stor plats i mitt hjärta och jag känner alltid samma glädje när jag kommer dit. Tillvaron får en helt annan färg och det är så otroligt rogivande att studera djuren, för mig blir det ofta i timtal. Det har blivit tusentals bilder tagna och ett litet urval från augusti/september 2023 presenteras här.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Flickr Icon
bottom of page